torsdag 19. januar 2012

Hvem aktørene er i et sterkt voksende kupongmarked

Som vanlig er det USA, og i dette tilfelle også Kina, som leder an i utviklingen for Daily Deals kuponger. Fenomenet har slått om seg i flere år nå, og er fremdeles i sterk vekst. Groupon Inc var først ute med å etablere konseptet, men ble raskt kopiert av tusenvis av selskaper over hele verden. Selskapet ble børsnotert i november 2011, og har en markedsverdi på 13,1 milliarder dollar (18/1-2012). 

Kilde; BIAKelsey (2011)
Forretningsområdet er fremdeles i sterk vekst med en vekstrate på +35% i USA. Det foreligger få markedsanalyser for andre markeder, med vi ser at det er etablert 10-15 tilbydere i nær sagt alle europeiske markeder.

Slik virker det

Vi ønsker å sette fokus på det norske markedet for å få en bedre oversikt over hvem aktørene er, og hvordan de presterer. Det er tatt utgangspunkt i Daily-Deal tilbydere som det er mulig å få hentet ut statistikk ved hjelp av AdPlanner (by Google) eller Google Analytics. Aktørene i bransjen opererer med konverteringstall fra utsendte mail til kjøp, og besøk på web til kjøp som gjør denne informasjonen relevant. I en artikkel på vg.no opplyste groupon.no at de selger mellom 60-100.000 kuponger i måneden, som er interessant i forhold til klikk på web (se under). Det vil si 2-4 solgte kuponger per registrerte besøkende på web (måned) som i grafen under utgjør ca 25,000 i siste "rapporteringsmåned".

Unike besøkende groupon.no (adplanner by google)

Eiet av Groupon Inc. Først ute og lansert i Norge som MyCityDeal i februar-10, senere kjøpt av Groupon Inc. Selskapet er børsnotert på Nasdaq med en børsverdi på USD 13.1B, har 80 milioner brukere worldwide. Har egenutviklet teknologi, og benytter egne medier som print/web til å markedsføre tjenesten.  




Unike besøkende letsdeal.no (adplanner by google)


Eiet av bl.a Schibsted AS (VG/finn.no), og lansert i mai-11. Har lisensiert teknologi, og benytter egne medier som print/web til å markedsføre tjenesten.  







Unike besøkende oohgle.no (Google Analytics) 


Privat eiet, og lansert i april-11. Har egenutviklet mobil- og webbasert teknologi slik at kunder kan velge å motta, kjøpe og betale Deals via SMS eller mail. Har en partnermodell med Teleselskaper og andre for å markedsføre tjenesten. I Norge har selskapet en samarbeidsavtale med Tele2 Norge AS. 






Unike besøkende sweetdeal.no (adplanner by google)

Eiet av bl.a Edda Media AS, og lansert i mai-11. Har lisensiert teknologi, og benytter egne medier som print/web til å markedsføre tjenesten.    














Eiet av Eniro AS, og lansert i mai-11. Har lisensiert teknologi, og benytter egne og kjøpte medier til å markedsføre tjenesten.  










Unike besøkende dbdeals.no (adplanner by google)

Eiet av bl.a Berner New Media AS (Dagbladet), og lansert i september-11. Har lisensiert teknologi, og benytter egne medier som print/web til å markedsføre tjenesten. Fungerer som en aggregator, slik at de publiserer deals på vegne av andre aktører og tar en % av hver deal som blir solgt. 






Ut over disse er det også tilbydere som f. eks cityscoop.no, superdeal.no, dealina.no, crazyday.no og dealclickr.no. For disse foreligger det ikke statistikk for på AdPlanner (by Google) eller Google Analytics.


Vi vet at snittverdien på en solgt kupong er rundt 200 kroner. Vi forutsetter at alle tilbydere har en tilnærmet lik konverteringsrate (fra klikk fra web til kjøp) som betyr at omsetningen for det norske markedet er mellom 20-35 millioner kroner per måned. OM man tror på samme vekstprognoser som ligger til grunn for USA, kan det forventes en utvikling slik det fremkommer i tabellen til venstre. Med andre ord en omsetning på mellom 800 millioner, og 1.4 mrd i 2016. Kanskje ikke så rart at flere ønsker sin rettmessige del av dette markedet. 




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar